بررسی الگوهای رفتاری تغذیه ای دختران مدارس دبیرستان حاشیه شهر اردبیل در سال 1399-1398
by امیری، زهرا.
[ Thesis ( پايان نامه فارسی) ]Current location | Call number | Status | Date due | Barcode |
---|---|---|---|---|
كتابخانه مركزی | Available | 0000021678 |
شماره پایان نامه: پ092
پزشکی دکتری حرفه ای پزشکی 1400
کتابنامه.
تغذیه یکی از اساسیترین و مهمترین نیازهای بنیادی جامعه بشری است که باعث برقراری سلامت افراد جامعه میشود. عادات غلط غذایی در بروز انواع بیماریها از جمله بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، انواع سرطانها و ناراحتیهای گوارشی، بیماریهای استخوان و مفاصل تاثیر به سزایی دارد. هدف: تعیین الگوهای رفتاری تغذیه ای دختران مدارس دبیرستان حاشیه شهر اردبیل در سال 1399-1398 مواد و روش ها : مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی مقطعی بود. 303 دانش آموز از دختران دبیرستان مناطق حاشیه نشین شهر اردبیل در سال 1400-1399 با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک، قد و وزن دانش آموزان جمع آوری و شاخص قد برای سن و شاخص توده بدنی برای سن براساس توضیحات سازمان بهداشت جهانی محاسبه و طبقه بندی گردید. اطلاعات مربوط به تغذیه و فعالیت ورزشی نیز به ترتیب با استفاده از پرسشنامه های تغذیه (بسامد مصرف مواد غذایی و یادآمد 24 ساعته) و پرسشنامه سنجش فعالیت ورزشی گودین-شفرد جمع آوری شد. نتایج با استفاده از آزمونهای آماری کولموگروف-اسمیرنوف، ویلکاکسون تک نمونهای، کروسکال-والیس و یو مان ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: میانگین سنی دانش آموزان 0/93±16/72 سال بود. میانگین نمره فعالیت بدنی هفتگی دانش آموزان در مقیاس گودین-شفرد، 24/51±32/56 بود. سطح فعالیت فیزیکی هفتگی در 53/5% دانشآموزان کافی، در 28/1% متوسط و در 18/5% ناکافی بود. میانگین BMI دانش آموزان kg/m2 3/36±21/51 بود و براساس Z-score شاخص توده بدنی برای سن، 1 دانش آموز (0/4%) شدیدا لاغر، 3 دانش آموز (1/2%) لاغر، 202 دانشآموز (79/5%) نرمال، 42 دانش آموز (16/5%) اضافه وزن و 6 دانش آموز (2/4%) چاق بودند. براساس Z-score قد برای سن، 1 دانش آموز (0/4%) کوتاه قدی شدید، 2 دانش آموز (0/8%) کوتاه قدی و 251 دانشآموز (98/8%) نرمال بودند. میزان دریافت پروتئین، فیبر، ویتامین A، ویتامین B6، ویتامین C، ویتامین D، کلسیم، آهن و روی به طور معناداری کمتر از مقادیر توصیه شده روزانه (RDA) بود (p<0/001). نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که میزان فعالیت بدنی در بیش از نیمی از دانش آموزان دختر در سطح مطلوب بود. شاخص توده بدنی برای سن در اکثر دانش آموزان در سطح نرمال بود و اکثر دختران قد نرمالی داشتند. نزدیک به یک پنجم افراد شرکت کننده در مطالعه حاضر براساس BMI برای سن چاق و اضافه وزن داشتند. در مقایسه با لاغری و لاغری شدید، میزان اضافه وزن و چاقی در دختران بیشتر بود. بیشترین اقلام مصرفی مربوط به گروه غلات بود و دریافت برخی از درشت مغذیها و ریز مغذیها کمتر از میزان توصیه شده روزانه بود.
Background: Nutrition is one of the most basic and important needs of human society that promotes the health of society. Wrong eating habits can greatly affect a variety of diseases, including cardiovascular disease, diabetes, some cancers, gastrointestinal disorders, and bone and joint disease. Aim: to evaluate the nutritional behavior patterns in high school girls in suburbs of ardabil city in 2019-2020 meterials and Methods: The study was a cross-sectional descriptive-analytical study. 303 high school girls in the suburbs of Ardabil were included in the study by cluster random sampling. Demographic information and height and weight of students were collected and height for age index and body mass index for age were calculated and classified based on the explanations of the World Health Organization. Data on nutrition and exercise were also collected using nutrition questionnaires (food frequency and 24-hour recall) and Godin-Shepherd exercise activity questionnaire, respectively. The results were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, Wilcoxon one-sample, Kruskal-Wallis, and Mann-Whitney tests. Results: The mean age of students was 16.72±0.93 years. The mean score of weekly physical activity of students in Godin-Shepherd scale was 32.56±24.51. The level of weekly physical activity was sufficient in 53.5% of students, moderate in 28.1% and insufficient in 18.5%. The mean BMI of students was 21.51±3.36 kg/m2. Based on the Z-score of body mass index for age, 1 student (0.4%) was extremely thin, 3 students (1.2%) were thin, 202 students (79.5%) were normal, 42 students (16.5%) were overweight, and 6 students (2.4%) were obese. According to Z-score of height for age, 1 student (0.4%) was severely short, 2 students (0.8%) were short, and 251 students (98.8%) were normal. Intake of protein, fiber, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin D, calcium, iron, and zinc was significantly lower than recommended values (P<0.001). Conclusion: The results of this study on high school girls in the suburbs of Ardabil showed that the level of physical activity in more than half of the female students was at the desired level. Body mass index for age was normal in most students and most girls were of normal height. Nearly one-fifth of the participants in the present study were obese and overweight based on BMI for age index. Compared to weight loss and severe weight loss, the rate of overweight and obesity was higher in girls. Most of the consumed food items belonged to the cereals group and some macronutrients and micronutrients were less than the recommended daily allowance
فارسی
توصیفی، تحلیلی، مقطعی
There are no comments for this item.